İstanbul, 2 Ekim 2012 – Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) ve Harvard Business Review Press tarafından yayınlanan “10 Trilyon $’lık Ödül” isimli kitap, Çin ve Hindistan’da 2020 yılında 10 trilyon dolara ulaşması beklenen tüketici pazarını ve bu pazardaki stratejik trendleri anlatıyor.

BCG’ye göre, Çinli ve Hintli tüketicilerin 2010 ve 2020 yılları arasında 64 trilyon dolar harcamaları ve sadece 2020 yılında bu rakamın 10 trilyon dolara ulaşması beklenmekle birlikte, bu fırsatı değerlendirebilmek için Batılı şirketlerin Çinli ve Hintli tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını çok iyi anlayarak, onlara hitap eden ürün ve hizmetleri doğru bir strateji ile bu pazarlara sunmaları gerekiyor.

2000 yılında Fortune 500 listesinde Çin’den 8, Hindistan’dan ise sadece 1 şirket yer alırken, 2010 yılında bu sayı Çin için 46 ve Hindistan için ise 8’e çıkmıştır. 2001 yılında Çin’de sadece 1, Hindistan’da ise 4 dolar milyarderi bulunurken, bugün Çin’in 115, Hindistan’ın 55 dolar milyarderi olduğu biliniyor.

BCG çalışmasında ve kitapta dikkat çeken önemli noktaların bazıları:
Çin ve Hindistan’da son 10 yılda oluşan bu eşi benzeri görülmemiş ekonomik ilerleme hızla devam ederek, 2020 yılına gelindiğinde bu ülkelerde yaklaşık 1 milyar kişilik “orta sınıf” tüketici, diğer bir deyişle orta sınıf gelire sahip 320 milyon hane olacak.
Bu iki pazarda tüketici harcamaları 2020 yılında, 2010’dakinin 3 katına çıkarak Çin’de yılda 6.2 trilyon dolara, Hindistan’da ise 3.6 trilyon dolara yükselecek.
2009 yılında doğan Çinli ve Hintliler, 1960 yılında doğanlara kıyasla Çin’de 38, Hindistan’da ise 13 kat daha fazla tüketecekler.
2015 yılında Çin, elektronik ticaret konusunda dünyanın en büyük pazarı haline gelecek ve 356 milyon Çinli internette 360 milyar dolardan fazla alışveriş harcaması yapacak.
Çin, 2020 yılında 245 milyar dolarlık lüks harcamasıyla dünyanın bir numaralı lüks tüketim pazarı konumuna gelecek. BCG’nin araştırmasına göre, Çin ve Hindistan’daki tüketim harcamalarının önümüzdeki 12 ay içerisinde dikkat çekici bir hızla artması bekleniyor. Çinli tüketicilerin %39’u, Hint tüketicilerin ise %34’ü kaliteli ürüne daha fazla para harcamaya istekli iken, bu oran Amerika’da %18, Avrupa’da ise %16 seviyesinde bulunuyor.
BCG’nin 24.000 global tüketici üzerinde yapmış olduğu araştırmanın sonuçlarının da yer aldığı kitap, Çinli ve Hint tüketicilerin gelecekteki harcama alışkanlıklarının detaylı bir analizini yapıyor ve bu ülkelerdeki tüketicilerle ilgili “kim bu insanlar”, “ne alıyorlar”, “neden alıyorlar”, “nasıl düşünüyor ve alışveriş yapıyorlar” ve “ihtiyaçları ve zevkleri nasıl değişiyor” gibi temel sorulara cevap arıyor.
BCG, iş dünyasının liderlerine küresel ve sürekli başarı için özellikle bu iki ülkeyi çok iyi anlayıp kucaklamayı öneriyor.

Kitapta üstünde durulan özel kavramların bazıları şu şekilde özetlenebilir:
“Paisa Vasool”: Günümüzde tüketiciler paraları olsa da, bunu en doğru şekilde harcamak istemekte ve bu amaçla fiyatı ne olursa olsun aldıkları her şeyin kendilerine en fazla değeri sağlamasını arzu etmektedirler. Bu noktadan hareketle kitap, bir Hindistan terimi olan ve kalite, fiyat ve değer olarak kusursuz bir sentez sunan ürünlerle ilgili tüketiciler tarafından kullanılan “Paranın Karşılığı” anlamına gelen “Paisa Vasool”un günümüzde şirketler içerisinde nasıl oluşturulması gerektiğini de anlatmakta ve global rekabet içerisinde şirketler için önemli bir yaklaşım haline gelen bu kritik hususta pratik stratejiler önermekte.
“Boomerang etkisi”: Asya pazarının bu şekilde büyümesi global piyasaların transformasyonunu etkiliyor ve yerel pazarlara da önemli bir değişim getiriyor. Çin ve Hindistan’da orta ve üst sınıfın yükselişi tüketim ürünleri için inanılmaz bir talep yaratarak gıda, gübre, bakır, çelik, pamuk, çimento, elektrik, gaz ve petrol gibi ticari mallarda dünya üzerinde bir fiyat artışına neden olması bekleniyor. Bunun neticesinde, ürün ve hizmetlerin fiyatlarının da artması bekleniyor. “Boomerang etkisi” adı verilen fiyat artışlarının özellikle Çin ve Hindistan’da yoksulluk seviyesinden orta sınıfa çıkan tüketicileri olumsuz anlamda etkilemesi beklenirken, Avrupalı ve Amerikalı tüketicilerin de bundan etkilenmesi beklenmekte.
“İvme zihniyeti”: Kitap, tüketicilerin yanında Çin ve Hindistan’da önde gelen iş dünyası liderlerinin ve girişimcilerin profiline de dikkat çekiyor. Bu girişimcileri hırslı, atak, agresif ve gerektiğinde adapte olabilen özellikleriyle tanımlıyor. Kurallarla ve planlarla değil, optimizmle, enerjiyle, kararlılıkla gelişmiş olan bu girişimcilerin sadece kendi ülkelerinde değil, global pazarlarda bugünün liderlerinin karşısında güçlü rakipler haline gelmesi bekleniyor. “10 Trilyon $’lık Ödül” isimli kitap, Çin ve Hindistan’da oluşmakta olan muazzam pazardan pay alabilmek için şirketlerin yukarıda belirtilen ana gelişim faktörlerini göz önünde bulundurarak kapsamlı stratejiler geliştirmelerini öneriyor. 10 Trilyon $’lık ödül gerçek ve kazanılmayı bekliyor…
The Boston Consulting Group Hakkında
The Boston Consulting Group (BCG) küresel bir danışmanlık şirketi ve dünyanın yönetim stratejileri konusunda önde gelen fikir liderlerinden biridir. BCG, dünyanın bütün sektör ve bölgelerindeki lider şirketler ile, onların en yüksek katma değer yaratacakları fırsatları tanımlamak, en kritik sorularına cevap vermek ve şirketleri stratejik olarak en etkin şekilde konumlandırmak için bir çeşit fikir ortağı olarak çalışmaktadır. BCG derin bilgi birikimini, müşterilerinin ve onların pazarlarının gerçeklerine göre değerlendirerek ve müşterilerinin her seviyesindeki yöneticileri ile yakın bir işbirliği içinde çalışarak projelerine yansıtmaktadır. BCG bu şekilde hem kalıcı rekabet avantajı elde etmekte, hem de müşterileri için uzun vadeli değer oluşumunu sağlayabilmektedir. 1963 yılında Boston’da kurulan BCG, bugün 42 ülkedeki 77 ofisi ile dünyanın önde gelen kuruluşlarına hizmet vermektedir. BCG 2010 yılı başında İstanbul ofisini açarak, yurtdışından operasyonlarını yürüttüğü Türkiye’ye daha yakından odaklanmıştır. BCG uzmanları, akademisyenler ve üst düzey yöneticiler tarafından hazırlanan raporlara, www.bcgperspectives.com adresinden ulaşabilirsiniz. Sitede aynı zamanda BCG’nin düşünce liderliği hakkında farklı sektörlere yönelik kapsamlı arşivi, videoları, podcastleri ve söyleşileri yer almaktadır.
www.bcg.com.tr

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Gölge ajan - Shadow (2023) Kurtlar Vadisi: Gladio (2009) Radiogram (2018) Ali Çevlik (2022) Çocuklar - Djeca (2013) Yaz Kampı (2016)

Leave a comment