23 Ekim 2009’da Türkiye Sinemaları’nda gösterilmeye başlanıyor

Yönetmen Scorsese ile oyuncu DiCaprio’nun dördüncü işbirlikleri

“Departed-Köstebek” ile Oscar ödülü kazanan yönetmen Martin Scorsese’in yönettiği “Shutter Island-Zindan Adası”nda, Massachussets sahili açıklarındaki bir adada suç işlemiş akıl hastalarının tedavi edildiği hastanedeki bir katilin esrarengiz şekilde kayboluşunu soruşturmakla görevlendirilen Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) ve Chuck Aule (Mark Ruffalo) adlı iki polisin baş döndüren hikayesi konu ediliyor.

Massachusetts’te suç işlemiş akıl hastalarının tedavi gördüğü adadaki hastanede bir hastanın ortadan kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı üstlenen  iki polis müdürü kendilerini şiddetli bir kasırganın ve mahkumların ayaklanmasının tam ortasında bulurlar.

Daha önce üç filmde beraber çalışan Martin Scorsese – Leonardo DiCaprio ikilisi, dördüncü kez işbirliği yapmak için “Shutter Island”ı seçtiler. Massachussets, Connecticut ve Nova Scotia gibi bölgelerde mekan taraması yapılan filmin çekimine 6 Mart 2008’de başlandı.

Massachusetts eyaletine bağlı Taunton’da yapılan çekimlerde, Amerikan ordusunda görev yapan bir askerin portresini çizen DiCaprio’nun 2. Dünya Savaşı’yla ilgili flashback sahneleri çekildi. Taunton’da bulunan Whittenton Mills tesislerindeki eski fabrikalarda ise Nazilerin Dachau Toplama Kampı’yla ilgili çekimler gerçekleştirildi. Hastaneyle ilgili çekimler eski Medfield Eyalet Hastanesi’nde yapılırken öyküde sözü edilen ada çekimleri de Peddock Adasında gerçekleştirildi. Filmin çekimleri 2 Temmuz 2008’de tamamlandı.

Leonardo DiCaprio, ortadan kaybolan hastanın soruşturmasını üstlenen Polis Müdürü Teddy Daniels’in portresini çizdi.

Mark Ruffalo, Teddy’nin partneri Polis Müdürü Chuck Aule rolünde oynadı.

Hastanenin başhekimini Ben Kingsley canlandırdı.

Teddy Daniels’in karısı rolünde Michelle Williams kamera karşısına geçti.

Hastane doktorlarından birisi rolünü Max von Sydow üstlendi.

Suç işlemiş akıl hastalarından birisini Jackie Earle Haley oynadı.

Kitap Hakkında

Dennis Lehane’in “Shutter Island-Zindan Adası” adlı romanının konusu 1954 yılında Shutter Island’da geçer. Bu adada Ashecliffe adlı bir psikiyatri hastanesi vardır. Teddy Daniels ve Chuck Aule adlı iki polis müdürü, çok sayıda cinayet işlemiş olan Rachel Solando adlı bir hastanın ortadan kaybolmasını soruşturmak üzere görevlendirilmişlerdir. Adanın her yerinde hastayı aramaya başlayan polislerin işi, şiddetli bir kasırganın patlamasıyla iyice zorlaşır.

Dennis Lehane’in “Shutter Island-Zindan Adası”nı yazarken amacı, “B sınıfı”, “Pulp” veya “Gotik” olarak adlandırılan tarza ithafen bir kitap yazmaktı. Lehane kitabını tanımlarken Bronte kızkardeşlerin çalışmalarıyla 1956 yapımı “Invasion of the Body Snatchers” filminin karışımı olarak nitelemişti. Kitabının ana karakterlerini radyo iletişimi gibi 20. yüzyıl araçlarından yoksun kaldıkları bir durumda bırakmak istemişti. Ayrıca kitabı bir önceki çalışması “Mystic River-Gizemli Nehir”den daha gergin bir atmosferde yapılandırdı.

Türkiye Sinemaları’nda 23 Ekim 2009’da gösterilmeye başlanacak olan aynı adlı filme kaynak olan “Zindan Adası” adlı roman Artemis Yayınları tarafından Esra Şirin’in çevirisiyle  yayınlanmıştır. ”Zindan Adası”, Sean Penn ve Tim Robbins’e Oscar ödülü kazandıran “Gizemli Nehir” filmine kaynak olan romanın yazarının yeni yapıtıdır.

Oyuncular: Leonardo DiCaprio (3 Oscar adaylığı), Mark Ruffalo, Ben Kingsley (4 Oscar adaylığı, 1 Oscar ödülü), Michelle Williams (Oscar adayı), Max Von Sydow (Oscar adayı), Jackie Earle Haley (Oscar adayı)

Yönetmen: Martin Scorsese (8 Oscar adaylığı, 1 Oscar ödülü)

Senaryo: Laeta Kalogridis

Yapımcılar: Martin Scorsese, Brad Fischer, Mike Medavoy, Arnie W. Messer

Görüntü Yönetmeni: Robert Richardson

Kurgu: Telma Schoonmaker

Yapım Stüdyosu: Paramount Pictures

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Benim Varoş Hikayem - My Suburban Stories (2017) Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi - Solo: A Star Wars Story (2018) Tutsak - Bel Canto (2018) Dadaş (2016) Seni Bulacam Oğlum (2021) Beni Asla Bırakma - Never Let Me Go (2011)

Leave a comment