“Havar”, Yönetmen Mehmet Güleryüz’ün Hasankeyf ve köylerinde yerel halkın da oyuncu olarak katılarak çektiği  ve geçtiğimiz Şubat ayında vizyona giren ilk uzun metrajlı filmi. Günümüzde devam eden bazen töre bazen namus cinayeti kavramıyla karşımıza çıkan kadına yönelik şiddetle hesaplaşan bir film olan “HAVAR”, ulusal ve uluslararası basında övgü dolu makalelerle yer aldı. Filmde bir baba – kızın sevgi bağının yöredeki “töre” baskısıyla cellat- kurban ilişkisine dönüşmesini anlatıyor. HAVAR aynı zamanda yörede “yardım çağrısı, çığlık” anlamlarında kullanılıyor ve kız çocuklarına ad olarak konuluyor. Havar’ın senaryosunu Feza Sınar tarafında yazıldı.
Filmde HAVAR karakterini canlandıran ÇİÇEK TEKDEMİR Hasankeyf’in bir köyünde doğmuş genç bir kız. Oyuncuların tamamı Batman-Hasankeyf’li amatör tiyatrocular ve köy halkı.
Hürriyet Gazetesi’nin “Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası” tarafından basın desteği sağlanan “HAVAR”, yurtdışında Uluslararası Kahire Film Festivali, Roma Akdeniz Filmleri Festivali, Göteborg Film Festivali, Uluslararası İstanbul Film Festivali, Uluslararası Londra Film Türk Filmleri Festivali, Uluslararası Dublin Film Festivali’ni gezdikten sonra, izleyicileriyle buluşmaya KAMER’in etkinlikleriyle devam ediyor.
KAMER 1997 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerde kadına yönelik şiddet ve her türlü zorlamaya karşı kurulan toplam 23 ilde şubeleri bulunan bir merkez.
Havar 8 mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle Diyarbakır’da KAMER tarafından gösteriminin ardından KAMER yönetim kurulu tarafından Havarın KAMER şubesi bulunan 23 ilde gösterim kararı alındı.
Günümüzde devam eden bazen töre bazen namus cinayeti kavramıyla karşımıza çıkan kadına yönelik şiddetle hesaplaşan bir film  olan Havar, KAMER ile ilk gösterimini Diyarbakır’da ikinci gösterimi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ve İslahiye Belediyesinin katkılarıyla 10-13 Mayıs 2009 tarihleri arasında Gaziantep’te yapıldı ve özellikle yöredeki kadın izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü.
Havarın Kamer’le üçüncü durağı 6-7 Haziran tarihlerinde Kars ve Ardahan olacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Transformers: Yenilenlerin İntikamı - Transformers: Revenge of the Fallen (2009) Geronimo (2015) Yeni Başlayanlar İçin Hayatta Kalma Sanatı (2017) Shang-Chi ve On Yüzük Efsanesi - Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021) Ruhlar Bölgesi: Bölüm 3 - Insidious: Chapter 3 (2015) Aile Arasında (2017)

Leave a comment