Köy Enstitülerinin 70. kuruluş yılında Mahmut Makal’ın yaşam öyküsü.

MAHMUT MAKAL YAŞAM ÖYKÜSÜ “BİZİM KÖY”  BELGESELİ LEVENT KÜLTÜR MERKEZİ’NDE…

Beşiktaş Belediyesi’nin Belgesel Sinemacılar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” günlerinin onuncusunda, yönetmenliğini Rabia Bige Berker’in yaptığı “Bizim Köy” adlı belgesel gösterilecek. Levent Kültür Merkezi’nde 14 Nisan 2010 Çarşamba günü saat 19:00’da gerçekleştirilecek geceye Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın yanı sıra, filmin yönetmenini temsilen Bahriye Kabadayı ve Osman Şahin katılacak.
Yönetmenliğini Rabia Bige Berker’in yaptığı “Bizim Köy” filminin gösterileceği etkinliğin söyleşi bölümüne, belgeselin yönetmenini temsilen Bahriye Kabadayı ve Osman Şahin katılacak. 17 Nisan 2010’da 70. kuruluş yıldönümü kutlanacak köy enstitülerinin önemini bir kez daha hatırlamak üzere sizleri köy enstitüsü mezunu Mahmut Makal’ın yaşam öyküsünü izlemeye davet ediyoruz.

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”

7 Nisan film gösterimi ve söyleşi

Tarih:     14 Nisan 2010, Çarşamba
Saat:       19.00
Yer:        Levent Kültür Merkezi, Onat Kutlar Sinema Salonu

Belgesel hakkında

1933 yılında Niğde’nin Aksaray ilçesi Demirci köyünde doğan, İvriz Köy Enstitüsü mezunu yazar Mahmut Makal’ın öyküsü. Makal, köy yaşantısını, köyde doğmuş ve büyümüş biri olarak, köyün içinden anlatan ilk yazardır. Kendi ifadesiyle, İvriz Köy Enstitüsü yazarın bütün hayatını değiştirmiştir. Film, Makal’ın köy öğretmenliği yaptığı sıradaki izlenimlerini yansıttığı “Bizim Köy” romanından esinlenmiştir. Mahmut Makal ve Antalya Aksu Köy Enstitüsü mezunu eşi Naciye Makal yıllar sonra Demirci köyünü ziyaret ederler. Zaman zaman politik baskılarla önü kesilen öğretmenlik mücadelelerinin öyküsü aynı zamanda köy enstitülerinin de öyküsüdür.

Rabia Bige Berker

1941 İstanbul doğumlu. İlk- orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Belçika’da INSAS sinema okulunu bitirdi. 1971’de Türkiye’den ayrıldı. 1974 yılında Belçika Televizyonu RTBF’de asistan olarak çalışmaya başladı. Daha sonra montajcı oldu. 1991-1992 yıllarında “Elif- Chantal’ın Seçimi” filminin ortak yönetmenliğini yaptı. Çok ses getiren bu filmin ardından Film d’ici/ France 2 ve Artan Film ortak yapımı “Bizim Köy” belgeselini çekti. Çoğunlukla Türkiye üzerine yapımlar gerçekleştirdi. Pek çok filmin montajını yaptı. Bige Berker, RTBF’den emekli oldu ve Brüksel’de yaşıyor.

Osman Şahin

1940’ta Mersin’in bir Toros köyü olan Arslanköy’de doğar. Kendi deyimiyle “kıraç tepedeki domates fidanı” gibi olan yoksul bir çiftçi ailesinin 13 çocuğundan biridir. Çocukluğu Toroslar’da yoksulluk içinde geçer. İlköğrenimini köyünde bitirir ve ikinci doğumu olarak gördüğü Diyarbakır Dicle Köy Enstitüsü’ne girer.

Dicle Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Siverek’e bağlı, Fırat Nehri kenarındaki, Bucak aşiretine bağlı Kalemli Köyü öğretmenliğine atanır. Henüz 18 yasındayken, büyük aşiret kavgalarının, silaha tutkun yöre insanin içinde bulur kendini. Fırat taştığında, nehrin kıyısına kustuğu insan ölülerini görür. Bunlarla ilgili hep notlar alır. Yıllar sonra bu notları Kırmızı Yel, Fırat’ın Sırtındaki Kan/Bucaklar ve Yeraltında Uçan Kuş adlı belgesel romanlarıyla kitaplaştırır. Bölgenin büyük aşiretlerinden Bucakların 200 yıllık tarihiyle, 1960’lı yıllarda patlak veren Bucaklar Kan Davası’nın içyüzünü anlattığı, Fırat’ın Sırtındaki Kan/Bucaklar, sadece Türk Edebiyat tarihine değil, bugün hâlâ konuşulan bir konu olarak, Türk siyasi tarihine de önemli bir eser olur.

Şahin’in sinemaya uyarlanan ve çoğunu kendisinin senaryolaştırdığı 22 öyküsü vardır. Yavuz Turgul’un çektiği Züğürt Ağa; Atıf Yılmaz’ın çektiği Kibar Feyzo, Adak; Şerif Gören’in çektiği Derman, Tomruk, Kurbağalar, Kan, Firar; Erden Kıral’ın çektiği Ayna, Avcı; Bilge Olgaç’ın çektiği Gülüşan, İpekçe filmleri Türk sinemasına unutulmaz eserler olarak girer.

1997’de IX. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde sinemaya yaptığı katkılardan ötürü, Aziz Nesin Emek Ödülü alır. 1999 yılında 36. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Altın Portakal Onur Ödülü ile onurlandırılır. 2003 yılında kendi çocukluğunu anlattığı Ölüm Oyunları ile Yunus Nadi Ödülü’nü alarak, bu ödüle iki kez layık görülen tek yazar olarak Türk Edebiyat tarihinde bir ilki gerçekleştirir.

Osman Şahin öykülerinde okurlarını, Doğu, Güneydoğu, Çukurova ve Toros insanlarının gizemli dünyalarına götürür. İnsanın soyunun özünde varolan kötülüğü, ölüm temasını, korkuyu, çarpıtılmış cinsellikleri, kıtlığı, umutsuzluğu, efsaneleşmiş aşkları, teknoloji ile gelen değişimin insana yaptığı etkileri, eski şaman ve pagan kültürlerin izlerini yoğun psikolojik bir derinlikle coşkulu, renkli, doğurgan, şiirsel bir anlatımla yazar.

Eserleri: Kırmızı Yel (1971), Acenta Mirza (1974), Ağız İçinde Dil Gibi (1980), Acı Duman (1983), Kolları Bağlı Doğan (1988), Ay Bazen Mavidir (1989), Selam Ateşleri (1993), Kan (1994) Güneş Harfleri (1995), Bucaklar/Fırat’ın Sırtındaki Kan (1996), Su Kurusu (1996), Mahşer (1998), Gelos Dağı Efsanesi (2000), Sarı Sessizlik, Son Yörük, Yeraltında Uçan Kuş (Belgesel-Roman) Ölüm Oyunları (2003), Geniş Kenarlı Bir Nehrin Akışı: Yaşar Kemal (2004) Sonuncu İz (2007).

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bir Başka Aşk (2023) Doru (2017) Örümcek Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş - Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023) Samsara (2013) Kız Kardeşim (2009) Dokunma Hurdacının Kızı (2022)

Leave a comment